National Concert Hall - Vilnius

Developed for a competition promoted by the Architects Association of Lithuania, the new Vilnius Concert Hall emerges like a modern Parthenon, the new Vilnius Concert Hall emerges as a new monumental architecture atop Tauras Hill, its series of columns recalling the Doric colonnade of the ancient Greek temple.

The form is inspired by the Lithuanian Kankles, a trapezoidal zither of hollowed out wood, the columns recalling the strings of the instrument and the roof openings representative of the sound holes. It seemed fitting that such a prestigious concert hall should pay tribute to an instrument that is such an important part of Lithuanian culture. 

Starting from the idea of a perfect square, the layout adapts to the building line by introducing one concaved side which further mimics the trapezoidal shape of the Kankles.

Follow us on socials

Stay in touch
Subscribe to our newsletter

An error was occurred, please check email format and privacy consent

Web Design / Tommaso Cavallini; Text / Alice Caudera, Laura Cucchi, Donatella Brun; Translation / Richard Peace; Content management / Giorgia Maretta, Laura Presti; Web development / Fri-web.
All contents of this website are protected by copyright and may not be reproduced, distributed or transmitted in any form without the prior written permission of Lissoni & Partners.